Είσοδος

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα191
mod_vvisit_counterΑυτόν το Μήνα4671
mod_vvisit_counterΌλες οι Μέρες2109915

We have: 9 guests online
Your IP: 3.229.117.123
 , 
Π.Σ.Ε.Κ.Σ.Δ.Ε.Ο.Δ
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
XTREME COMPUTERS - ΒΕΡΝΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΣΤΑΣΙΝΟΣ SPORT - ΓΩΝΙΑΚΟ CAFE - ΜΠΕΤΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ PLANUS - KRIS KARRAS - ΧΩΡΑ ΤΕΧΝΩΝ - ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΑΦΟΙ Β. ΚΑΡΙΩΤΑΚΗ Ο.Ε. - ΜΠΛΑΤΣΟΥΚΑ Α. & ΣΙΑ Ο.Ε. - ΚΟΚΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - MATRIX - ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ - ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ - SILK CAFE - Le Premier - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ - Αφοι ΚΑΤΣΙΑΒΟΥ Ο.Ε. - ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΤΣΙΑΤΣΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε - ΜΑΝΔΗΛΑΡΗΣ Δ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - Queen - BABAE - ΑΥΓΕΡΑΝΤΩΝΗΣ Α. ΧΡΗΣΤΟΣ - Panos Fliokas - ΡΑΧΙΩΤΟΙΚΟΝ - ΓΕΥΣΗ - Chicken House - ENDURO SHOP - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Η. ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ - Το Ταβερνάκι του Βασίλη - ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΜΠΟΥΚΕΤΟ - ΓΥΡΟBANK - ΜΕΣΤΩ - ΕΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ - ACCESSORI - HOME - MIMOZA - ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΩΤΗΣ - ΜΠΟΥΛΕΡΟΣ Γ. ΑΡΥΡΗΣ - ΜΠΟΥΛΕΡΟΥ Γ. ΖΩΗ
Home ΦΩΚΙΔΑ Δήμος

Δήμος Άμφισσας

http://www.amfissa.gov.gr/

 

 

Η Άμφισσα απέχει 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 100 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Το κλίμα της περιοχής είναι ξηρό πολύ υγιεινό αν και κάπως ψυχρότερο όσο ανεβαίνουμε βόρεια. Η γεωγραφική θέση είναι ευνοϊκή για τον τουρισμό λόγω του ότι απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα από την παραλία της Ιτέας και 20 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και 30 χιλιόμετρα από την ιστορική πόλη του Γαλαξιδίου. Επίσης η εύκολη πρόσβαση στα βουνά του Παρνασσού και της Γκιώνας είναι ευνοϊκή για χειμερινό τουρισμό.

Η Άμφισσα πλαισιώνεται από ένα πανέμορφο ελαιώνα με δένδρα ηλικίας πολλών εκατοντάδων χρόνων. Αναφέρεται ότι ο ελαιώνας αυτός είναι ο πιο παλιός στον κόσμο. Αναφορές για αυτόν βρίσκουμε σε πολλά αρχαία κείμενα περιηγητών.

Στο παρελθόν η καλλιέργεια της ελιάς αποτελούσε κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα εξακολουθεί να καλλιεργείται παράγοντας τις φημισμένες ελιές Αμφίσσης που ξεχωρίζουν για το μέγεθος και την γεύση τους.

Είναι αρχαία πόλη, και πατρίδα τον Εσπερίων Λοκρών με 70.000 κατοίκους (σύμφωνα με τον Παυσανία το 180 μ.Χ.). Το όνομά της προέρχεται πιθανόν από το όνομα της κόρης του Μάκαρος (που ήταν γιός του Αίολου), αλλά σύμφωνα και με κάποιες πηγές από το ρήμα "αμφιέννυμι" που συμαίνει περιτριγυρισμένος (επειδή η πόλη είναι περιτριγυρισμένη από βουνά). Το 338 π.Χ. κατά τον Γ' Ιερό Πόλεμο καταστράφηκε από τον Φίλλιπο Β' της Μακεδονίας. Το 30 π.Χ. η πόλη κατοικήθηκε απο Αιτολούς και έγινε πολύ δημοφιλής. Κατά τα Βυζαντινά χρόνια και αργότερα μετονομάσθηκε σε Σάλωνα και κατά το Μεσαίωνα δέχθηκε την εισβολή των Φράγκων όπου και δημιούργησαν τη Βαρωνία των Σαλώνων.

Μητροπολίτης Ησαΐας

Το 1821 κατά την Επανάσταση ήταν η πρώτη πόλη που επαναστάτησε κάτω από την αρχηγία των Πανουργιά, Γκούρα και του Μητροπολίτη Ησαΐα. Στις 27 Ματρίου εισέβαλε ο Πανουργιάς στην πόλη και στις 10 Απριλίου ο Κάστρο των Σαλώνων αλώθηκε. Τα Σάλωνα (Άμφισσα) έγιναν η πρωτεύουσα της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας ακολουθώντας η εγκατάσταση του Αρείου Πάγου των Σαλώνων, όπου ψηφίσθηκε η Διακήρυξη του Συντάγματος της Ανατολικής Στερεάς.

Σήμερα η Άμφισσα είναι η πρωτέυουσα του Νομού Φωκίδας, κατοικούν 12.000 άτομα και είναι το κέντρο όλων των δημόσων υπηρεσιών στην περιοχή. Υπάρχει ένα σύγχρονο Δημόσιο Νοσοκομείο, Πρωτοδικείο, Πολιτιστικό Κέντρο, Φυλακές, Αρχαιολογικό και Πολιτισμικό Μουσείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη με 40.000 βιβλία που συνεχώς προστήθενται νέα βιβλία, Τράπεζες, Δημοτικό Conservatory και Αθλητικό Κέντρο, Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι. Στην πόλη υπάρχουν επίσης, ΤΕΙ όπου λειτουργεί Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων, Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά Σχολεία, Σχολή Νοσοκόμων, και άλλα Εκπαιδευτικά και Επαγγελματικά Ιδρύματα.

Παρά το πέρασμα του χρόνου, υπάρχουν ακόμα διατηρημένες παραδοσιακές βιοτεχνίες : Βυρσοδεψεία στην παραδοσιακή γειτονία με το όνομα Χάρμαινα, κουδουνάδικα και σχοινοποιεία. Η Άμφισσα είναι γνωστή για τις διαδεδομένες πολιτιστικές εκδηλώσεις της (Φωκικά, Καρναβάλι) Οι επισκέπτες πρέπει να επισκεφθουν τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, για να δουν τις τοιχογραφίες του γνωστού ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, το Κάστρο των Σαλώνων, που είναι η Ακρόπολη της πόλης με ερείπια από όλα τα αρχιτεκτονικά είδη.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Κοντά στην πόλη βρίσκεται ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ένα θαυμάσιο κομμάτι τέχνης, που είναι μια βυζαντινή εκκλησία του 11ου ή 12ου αιώνα. Στην βάση του λόφου Κόφινα, υπάρχει ένας κωνικός βράχος που μέσα του υπάρχει ένας Μυκηναϊκός Τάφος με όνομα "Λυκότρυπα". Υπάρχουν επίσης Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μωσαϊκά όπως αυτό του Βαπτηστηρίου (3ος - 4ος αιώνας), και τα ερείπια της μιας βασιλικής εκκλησίας. Τέλος στην Άμφισσα υπάρχουν πολλά παλιά αρχοντικά και νεοκλασσικά κτήρια με ανάγληφες παραστάσεις και ζωγραφισμένα από τους τοπικούς ζωγράφους της εποχής.

K2_READ 5715 K2_TIMES

Σ Υ Μ Β Α Ι Ν Ε Ι    Τ Ω Ρ Α . . .
Omorfisterea Omordisterea

Δημιουργήστε το δικό σας διακριτικό
Larissa Geronimo

Δημιουργήστε το δικό σας διακριτικό
Radio GERONIMO AM 1602 από τη Λάρισα κοντά μας

powered by Agones.gr - livescore